Startup

Alpha Sagittarius

Naziv proizvoda/usluge: Alpha Sagittarius

Voditelj tima: Đani Vrsalović

Opis startup-a:

Projekt je sigurna i pouzdana bežična komunikacija velikog dometa i propusnosti zasnovana na standardnom WiFi protokolu, a služi rješavanju problema uspostave infrastrukture za ponudu usluga upravljanja autonomnim robotiziranim sustavima.

Sustav je prototipno dokazan kroz 2020. godinu, s uspješnom demonstracijom prijenosa video signala u visokoj rezoluciji i realnom vremenu na udaljenost od pet kilometara.

Projekt služi izgradnji mrežne infrastrukture i konekciji svih vrsta autonomnih besposadnih sustava, zračnih, pomorskih i kopnenih. S obzirom na tehnološki napredak, sve više se otvara mogućnost upotrebe autonomnih robotskih sustava u izvršavanju zadataka za koje su dosada bili potrebni ljudi.

Glavni zadatak projekta je omogućiti širokopojasnu komunikaciju upravljačke stanice i mobilnog elementa sustava na velike udaljenosti unutar vizualnog kruga (Visual Line of Sight) horizonta. U slučaju gdje geografija nije limitirajući faktor, s antenom na visini dva metra iznad horizonta, udaljenost iznosi pet kilometara. Ako se iskoriste prirodni geografski elementi, naprimjer brdo visine sto metara, doseg je tada preko 35 kilometara. Propusnost je definirana potrebom za komunikacijskim kanalom videosignala visoke rezolucije (Full HD rezolucija) u realnom vremenu.

Sigurnost se očituje u 256-bitnoj enkripciji upravljačke stanice i robota, koju je sa današnjim dostupnim alatima nemoguće ugroziti u realnom vremenu. Enkripcija je softverski ugrađena u standardizirani WiFi protokol.

Sustav se sastoji od dva glavna elementa. Upravljački dio se sastoji od upravljačkog računala s korisničkim sučeljem prilagođenim potrebama zadatka, i usmjerene antene sa višestrukim širokopojasnim kanalima za visoku propusnost spojene na WiFi radio uređaj visokog pojačanja (high-gain). Mobilni, robotski dio, se sastoji od drugog dijela para radio uređaja, sa sfernom antenom koja odašilje signal na upravljačku stanicu.

Pouzdanost je definirana robusnošću komunikacijskog sustava u mogućnosti održavanja stabilne komunikacije i u uvjetima loše propagacije signala, interferencija vanjskim izvorom elektromagnetskog zračenja (drugi radio izvori, antene i sl.). Sustav autonomno definira kriterije koji će se komunikacijski kanal koristiti, temeljem implementiranih algoritama zasnovanim na umjetnoj inteligenciji i prepoznavanju uzoraka smetnje. Dodatni element pouzdanosti je integriranje različitih redundantnih frekvencijskih kanala. Tako naprimjer sustav u osnovnoj konfiguraciji radi na frekvenciji 5,8GHz, ali može po potrebi raditi i na 2,4 GHz, 1,3 GHz, ili drugim instaliranim.

Prateći elementi sustava su modul satelitske navigacije koji očitava poziciju robota i služi usmjeravanju snopa upravljačke antene, i rotator postavljen na nosač antenskog sustava. Opcionalni elementi sustava su softverski definirani radio (SDR) koji može poslužiti za postavljanje dodatnih opcija komunikacije, ali i kao senzor za detekciju drugih izvora emisija u radijskom spektru.

Sustav omogućava prijenos podataka u skoro realnom vremenu, gdje je jedina zadrška (latencija) u komunikaciji fizička zadrška propagacije signala od jednog terminala do drugog, te nikad ne prelazi više od 250 milisekundi, čime se smatra da je sustav sa transmisijom u realnom vremenu. Ovo je bitna činjenica jer omogućava upravljanje autonomnih sustava na daljinu u realnom vremenu, čime se postiže faktor ljudskog nadzora u bilo kojoj situaciji. Kroz softverski razvoj sa vlastitim rješenjima je dograđen softver otvorenog koda kako bi se omogućilo istovremeno slanje video signala upravljačkih kanala (telemetrije) kroz jedinstveni komunikacijski kanal.

Komunikacijski sustav ne zahtijeva licencu za rad. Svi radijski kanali i elektromagnetski spektar koji se koristi se nalazi unutar opsega frekvencija koje ne zahtijevaju posebnu dozvolu Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti, nadležnog organa zaduženog za aktivnosti u tzv. ISM opsegu. Jedina iznimka je u slučaju kada je potreban vrlo velik domet, za koji je potrebno tražiti dozvolu povećanja izlazne snage primopredajnika. Sustav je u potpunosti baziran na WiFi standardu, koji je temeljito dokumentiran i predstavlja osnovu digitalne komunikacije. Sva oprema koja se koristi u sustavu je komercijalno dostupna na tržištu i ne traži dodatnu certifikaciju. 

Projekt može biti i proizvod i usluga. U slučaju proizvoda, isporučuje se kompletan sustav sa pratećom opremom, hardverom i softverom, te dokumentacijom. U slučaju usluge, uglavnom se radi o klijentima koji nemaju potrebu za trajnim korištenjem opreme, ili nemaju obučen kadar koji može upravljati s opremom. Tada se pristupa najmu opreme i/ili operatera, na satnoj bazi ili po radnom zadatku.

Godina osnutka: 2018.

Naziv tvrtke: Alpha Sagittarius d.o.o.

Članovi tima:

Mirko Borovac – prvostupnik strojarstva, razvoj strojarske komponente. Dobitnik Rektorove nagrade Sveučilišta u Splitu 2018. i 2019. Polufinalist Ericsson Innovation Awards 2018. Znanje softvera za CAD/CAM projektiranje.

Matej Šalinović – prvostupnik elektrotehnike, razvoj elektrotehničke komponente. Predavač/mentor robotike u IRIM Croatian Makers ligi. Dobitnik Rektorove nagrade Sveučilišta u Splitu 2018. Izrada PCB logičkih sklopova, upravljanje i automatizacija opreme. Serviser brodske opreme. Kvaliteta kontrole. Znanje softvera za simulacije elemenata sustava.

Josip Wolf – prvostupnik elektronike, razvoj ugradbene elektronike i softvera. Iskustvo razvoja softvera u Python, C, C++, Lua, Java programskim jezicima. Postavljanje mrežnih IT sustava. Izrada upravljačkih jedinica, programiranje mikro kontrolera. Upravljanje letjelicom u realnom vremenu.

Đani Vrsalović – direktor poduzeća, projektno planiranje, financije. Diplomirani inženjer strojarstva, doktorand strojarstva na Sveučilištu u Splitu. 15 godina iskustva rada u procesnoj industriji, commissioning radnih strojeva i opreme.

Kontakt: info@aero-navis.com

Adresa: Vrboran 45, Split

Web: www.aero-navis.com

Medijske objave:

vecernji.hr: Splitski dron na tržište će 2021.

poslovni.hr: Nova hrvatska bespilotna letjelica uskoro stiže na tržište

 

Please login or register to post comments.