Novosti

(LINK) RERA nudi znanje, ali i – novac; velika crowdfunding radionica ovog ponedjeljka u PICS-u, brzo se prijavite!

Crowdfunding – riječ koja se zadnjih godina koristi naveliko u svijetu, počela je hvatati korijene i kod nas. Neki kažu kako je to „budućnost hrvatskih kreativaca i inovatora“, a definicija Crowdfundinga ili tzv. grupnog financiranja podrazumijeva javno predstavljanje nekog pothvata putem internetske platforme i omogućavanje građanima da u njega ulože novac. Pritom je moguće koristiti nekoliko modela ulaganja: donacije, kupoprodaju s počekom, pozajmice, ulaganje u vlasničke udjele i ulaganje u udjele u dobiti. Godišnje se putem crowdfundinga investira preko 35 mlrd. dolara, a procjena Svjetske banke za 2025. godinu iznosi 95 mlrd. Svjetske financijske institucije već imenuju crowdfunding kao model financiranja koji će iz temelja promijeniti cijelo financijsko tržište.

Valja, zato, uhvatiti korak s vremenom, a Splitsko-dalmatinska županija radi upravo to. Naime, javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije u suradnji s Centrom za društvene inovacije i održivi razvoj (CEDIOR) i Međunarodnim centrom za crowdfunding (ICFC), organizira info dan “Crowdfunding - inovativni model financiranja projekata” koja će se održati u ponedjeljak, 08. lipnja, od 12 do 18 sati u prostorima Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) u Splitu, na adresi Ul. Ruđera Boškovića 32.

Samo događanje se odvija u suradnji s ICT Županijom i njezinim motom „znanje dostupno svima“, a okupljanje i radionice su zakazani u prostorijama PICS-a.

Sve što morate ili želite znati o crowdfundingu bit će vam tada odgovoreno. Potrebno je prijaviti se na sljedećem linku i tajne crowdfundinga bit će vam otkrivene. Registracija polaznika počinje u 12 sati, a one koji se prijave očekuju predavanja „Uvod u crowdfunding“, „Crowdfunding platforme“, „Izrada i provedba crowdfunding kampanje“, „Primjeri uspješnih kampanja iz Hrvatske i inozemstva“.

Javni poziv - imate ideju, javite se!

Pored znanja, RERA nudi i – novac. Naravno, sve u sklopu crowdfundinga. Naime, u ponedjeljak će se otvoriti i javni poziv svim malim i mikro tvrtkama za predstavljanje svojih ideja, a sve kako bi došli do sredstava potrebnih za pokretanje ili razvijanje svojih poslovanja.

Radi se o bespovratnim sredstvima obuhvaćenima javnim pozivom „CLIPPER – crowdfunding shema za inovativne projekte“. A, ukupan proračun ovog Poziva za dodjelu bespovratnih sredstava u okviru projekta CLIPPER-- crowdfunding shema za inovativne projekte iznosi 60.000,00 kuna.

Gorana Baničević, viša savjetnica javne ustanove RERA SD za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije ukratko je pojasnila o čemu se radi.

- Ovo je prvi puta da se nešto ovakvo organizira kod nas i financira na ovaj način. Crowdfunding je i dalje novina, te smo zato krenuli s eksperimentalnim pozivom manjeg obujma gdje nekako predviđamo do pet projektnih ideja – pojasnila nam je Gorana Baničević, viša savjetnica javne ustanove RERA SD za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije.

- Poziv je upućen uglavnom mikrotvrtkama i onima u početnim stadijima, kojima i nisu potrebna velika sredstva – nadodala je Baničević pojasnivši kako sustav funkcionira.

Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije tako će financirati prema aktivnostima i vezanim troškovima planiranim u podnesenoj prijavnom obrascu do 30% sredstava odnosno ukupnih prihvatljivih troškova pojedinog projekta. Preostalih 70 posto ukupnih prihvatljivih troškova financirati će Prijavitelj iz sredstava dobivenih putem "crowdfunding kampanje" odnosno tzv. „grupnog financiranja". Odluka o dodjeli financijske potpore aktivira se kada Prijavitelj dokaže da je ostvario preostalih 70 posto iz provedene "crowdfunding kampanje", za koju ima na raspolaganju najviše šest mjeseci.

- Dakle, ako se radi o nekakvoj firmi u začecima koja raspolaže s idejom za koju smatra da je vrijedna ulaganja, prvo što je potrebno jest odazvati se tako da se ispuni dokumentacija dostupna iz javnog poziva na sljedećem linku. Povjerenstvo tada donosi uvjetnu odluku prema kojoj tvrtka mora skupiti određena sredstva preko crowdfundinga, i kada ona to ostvari, tada im se uplaćuje ostatak sredstava iz javnih izvora. Uvjet je, naravno, da se ispuni prvo ovaj crowdfunding dio. Rok za takve stvari je inače oko tri mjeseca, no to smo proširili na pola godine tako da bi se još više povećala mogućnost tvrtki za stjecanje sredstava preko crowdfundinga. Kada dokažu da su sredstva i prikupili tada dobivaju i ostatak novca – kazala je viša savjetnica RERA-e S.D.

Poduzetničke teme/ideje koje su posebno obuhvaćene ovim javnim pozivom su one iz domene obalnog i nautičkog turizma, one povezane s morem, brodogradnje, akvakulture, transporta, energetike, kartiranja podmorja, iskorištavanje mineralnih sirovina, biotehnologije, gospodarenja morskim otpadom, podvodnog graditeljstva, robotike…

- Pozivom za dodjelu bespovratnih sredstva u okviru projekta CLIPPER - crowdfunding shema za inovativne projekte (u daljnjem tekstu Poziv), Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije želi potaknuti bolju suradnju znanstveno istraživačkih institucija i poslovnog sektora, kojom će se poslovnom sektoru omogućiti sudjelovanje u istraživačkim projektima, praćenje tehnoloških dostignuća i učinkovita primjena inovacija.

Know how ili financijska sredstva... Jedno i drugo neophodno je tvrtkama u začetku. Šteta je, zato, propustiti ovaj ponedjeljak u PICS-u!