Novosti

(LINK) Produžen rok za prijavu na Ocean Hackathon - imate još sedam dana za prijavu

(LINK) Produžen rok za prijavu na Ocean Hackathon - imate još sedam dana za prijavu

More je sve. Kratko, jasno i precizno. Bilo je sve i morat će biti sve u budućnosti. Sinergija mora i novih tehnologija, stoga, neophodna je. A, novi naraštaji, naročito na ovim prostorima u većini svojih projekata morat će imati inkorporiran barem djelić „plave brazde“.

Sve više naroda diljem svijeta to prepoznaje i baš pred mlade stavljaju izazove održivosti gospodarenja morem. Jedno od najpoznatijih i eminentnih je i Ocean Hackathon - 48-satno događanje tijekom kojeg timovi imaju jedinstvenu priliku za razvoj inovativnih ideja koristeći digitalne podatke vezane uz more i obalno područje. Natjecanje se odvija u nekoliko faza od kojih je prva predlaganje izazova odnosno tema koje će biti stavljene na raspolaganje natjecateljima. Poziv je prvotno trebao biti otvoren do 30. lipnja ALI je produžen do 6. srpnja!

Nije stvar u nagradama koliko u radu za opće dobro, pomicanju granica i ostvarivanju općedruštvene koristi.
Radi se o globalnom pozivu/natječaju u 19 gradova diljem Europe među kojima je i Split te u Kanadi i Meksiku. Pobjednicima iz svakog grada plaćeno je putovanje i osigurani svi troškovi za finalno natjecanje u Brestu koje će se održati krajem godine, a predviđene su i nagrade za pobjednike lokalnih natjecanja. 

Ured za transfer tehnologije Sveučilišta u Splitu zajedno s partnerima Europskom poduzetničkom mrežom, Znanstveno-tehnologijskim parkom Sveučilišta u Rijeci, Tehnološkim parkom Varaždin, udrugom Split Tech City i Studentskim poduzetničkim inkubatorom (SPI) i uz veliku potporu ICT županije organizator je Ocean Hackathona® na Sveučilištu u Splitu. 

Što se može prijaviti? To može biti ideja ili potreba bilo kojeg korisnika mora i obalnog područja. Također, izazov može biti i projekt koji je već u razvoju, a za koji su vam potrebne nove ekspertize i znanja koja sami ne posjedujete.

Izazov se u Ocean Hackathonu® temelji na korištenju dostupnih digitalnih podataka. Po svom obliku digitalni podaci mogu biti: nautičke karte, fotografije, pravni aspekti i pomorska sigurnost, lokacije kablova, olupine, plutače, morske mijene, razina mora, oceanografske prognoze, onečišćenje, ekologija, fizikalno-kemijske karakteristike obalnog područja, pomorske aktivnosti.
S obzirom na činjenicu kako smo pomorska zemlja, i golemi dio našeg gospodarstva počiva na moru, te da nam je more duboko ukorijenjeno u kulturi, očekuje se veliki broj projekata upravo iz Splitsko-dalmatinske županije.

A, tko se može prijaviti? Sve fizičke i pravne osobe (tvrtke, znanstveno-istraživačke organizacije, visoko-obrazovne institucije, udruge, studenti...) koji imaju ideju ili problem vrijedan rješavanja, a koji je sadržajno blizak temama mora i obalnog područja. Cilj natjecanja je razvoj novih proizvoda i usluga, testiranje inovativnog koncepta i dijeljenje znanja o morima i oceanima.
Oni radovi/projekti/izazovi koji prođu splitsku selekciju i ponude se za finale u Brestu morat će zadovoljavati kriterije povezanosti s morem, korištenje podataka o moru, originalnosti i inovativnosti, povezanost s održivosti oceana.

Novi rok, kako smo napisali, za prijavu hrvatskog dijela Ocean Hackathona je do 6. srpnja, a budući da je obrazac za prijavu kratak, i dalje imate i više nego dovoljno vremena!!! Valja požuriti na platformu Ocean Hackathona 2020, odvojiti nekoliko minuta ispuniti prijavu i možda dobiti putovanje u Brest! Za više informacija kontaktirajte Ured za transfer tehnologije putem maila: info@utt.unist.hr ili pozivom na broj 021566 882.